Op de remIn vele organisaties wordt het gaspedaal goed ingedrukt. Het dagelijkse werk wordt gecombineerd met vele veranderingen en dat vraagt veel van mensen. Gelukkig kunnen mensen ook veel aan, dat ligt vaak in de aard van het beestje. “Wij kunnen echt wel hard werken.” Maar we moeten het ook kunnen volhouden en hier kan je als organisatie/ leidinggevenden echt wel invloed op hebben.  Het organiseren van remsessies als in “we gaan even op de rem staan” hebben hier een directe impact op. In deze blog willen we even focussen op de elementen van zo’n remsessie. 


Stel je bent met een groep een berg aan het beklimmen. Je wil samen graag de top halen. Je bent goed voorbereid en voorzien. Dagelijks leggen jullie heel wat kilometers af.  Jullie steunen op elkaar, helpen mekaar voort, genieten van het zicht onderweg, zien af, zijn het soms beu, de ene is er wat beter in dan de ander… Net dan is het noodzakelijk om momenten in te bouwen om samen even te stoppen. Laten we de elementen die daar in zitten even op een rijtje zetten. Zijzijn gelijkaardig aan hoe een remsessie er in een organisatie kan uitzien: 


  • Een eerste check: is iedereen goed aangekomen? Hoe is iedereen er aan toe? Door hard te werken, werken we vaak naast elkaar en zijn we ook vaak enkel met onszelf bezig. Neem dus even de tijd om te vragen hoe het met je collega’s echt gaat. 

  • Even bekomen: even op adem komen, terugblikken op de weg die afgelegd is. Door de drukte zijn we gefocust op de volgende stappen. Hierdoor verliezen we zicht op de resultaten die we ondertussen al bereikt hebben.  Overloop samen wat je behaald hebt, zo geef je ook erkenning aan de verdiensten van iedereen. 

  • De gewonden verzorgen: zijn er kwetsuren opgelopen, moet er iemand verzorgd worden? Soms zijn er mensen die te diep gegaan zijn, die het op verschillende vlakken moeilijk gehad hebben. Geef ze wat extra zorg en aandacht, een extra symbolisch “warm dekentje” zal hen goed doen. 

  • De samenwerking bespreken: hoe is de samenwerking verlopen, moet er iets aangepast worden, zijn er andere afspraken nodig? Leren uit hoe de werking verlopen is, is heel belangrijk. Dit doet men best niet tijdens de inspanning, maar net op momenten dat men stil staat. Destress is er dan even af, de gevoeligheid om te presteren is minder en hierdoor is de ruimte om te luisteren en te reflecteren veel groter. 

  • Even rusten en voeding inslaan: hebben we iets nodig? Moeten we iets bij inslaan? Moet er ergens ondersteuning en/of coaching voorzien worden? Kan er een freelancer mee ingeschakeld worden, hebben we een nieuw model of tool nodig? Een training of opleiding kan nodig zijn om extra krachten op te doen. 

  • Vooruitblik: wat staat er ons te wachten? Hoe gaan we dit aanpakken? Is dit voor iedereen duidelijk? Mensen houden van voorspelbaarheid. Bespreek even wat er de komende periode gaat gebeuren, wat de aanpak is, hoe de rollen verdeeld zijn, wat de verwachtingen zijn. 

  • Gevaren inschatten: wat zijn de moeilijke punten die voor ons liggen? Hoe gaan we dit aanpakken? Wie heeft het moeilijk en hoe gaan we hem/haar ondersteunen? Zorg dat je samen scenario’s maakt voor de aanpak van bijvoorbeeld een piekperiode. Bespreek hoe je de kwetsbaren van je groep gaat ondersteunen. Bespreek ook hoe en wanneer iemand aan de alarmbel kan trekken. 

  • Een yell organiseren: enthousiasmeren. “Wegaan er weer tegen aan!” (een sessie in je eigen stijl)

Elke werking, en elk niveau binnen een werking, is gebaat bij dit soort van sessies. De zorg die je als organisatie hiermee toont kan echt het verschil maken. 

Het stilgezetworden helpt om van een reactieve naar een proactieve modus te gaan. In plaats van enkel achter de feiten te hollen en snel-snel iets te veranderen, blikken we vooruit op wat komt. We kunnen zo anticiperen, een grondige aanpak ontwikkelen.  

Het zorgt voor verbinding.We zijn minder “ieder op zich” bezig.  De alertheid om snel signalen van elkaar op te vangen en au sérieux te nemen neemt toe. En net dat laatste is een fundamenteel element in de preventie van burn-out. In de vele plaatsen waar we burn-out tegenkomen, stellen we vaak vast dat kleine signalen lang genegeerd werden of gewoonweg niet opgepikt werden. De overgang naar grote signalen wordt zo als het ware gestimuleerd. 


Heb je al een remsessie ingepland? Op zoek naar begeleiding van een remsessie? Dit kan ook perfect online. Geef ons een seintje en we bekijken graag samen de mogelijkheden.


77 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven