Jezelf tot de 2de macht

Bijgewerkt: 20 feb 2020Ooit al eens naar “sorry voor alles” gekeken op ‘Eén’? In dit televisieprogramma toont Adriaan Van den hoof welke toeren ze gedurende een maand met iemand hebben uitgehaald zonder dat die persoon zich daar bewust van is. Het is verbazingwekkend hoe de makers hiermee wegkomen: hoe de ene vreemde gebeurtenis na de andere blijkbaar in iemands leven kan komen en dat het hen niet opvalt, dat ze er niet stil bij staan.


In de spiegel


Mensen worden vaak overspoeld door de waan van de dag. Ze laten zich leiden door wat hen overkomt zonder dat ze er zich bewust van zijn. Daarenboven hopt vaak je organisatie ook van het ene in het andere en neemt je zo mee in  een spiraal van veranderingen. In een dergelijke context is stilstaan en terugblikken niet evident maar wel heel belangrijk.


Wanneer wij mensen en organisaties coachen, doen wij dit vaak: we zetten mensen stil en proberen hen bewust te maken van waar ze mee bezig zijn, bewust te maken van de keuzes die ze vaak onbewust maken, de effecten van hun gedrag en van situaties. We houden hen een spiegel voor en stellen hen als “een Adriaan Van den hoof” vragen zoals:

 • Is er je iets opgevallen de laatste maand?

 • Weet je wel wat je allemaal gedaan hebt?

 • Niet gedaan hebt?

 • Die situatie: herinner je die nog?

 • Was je toen bewust van wat er aan het gebeuren was?

 • Welke keuzes heb je gemaakt en welke niet?

Wat hier eigenlijk gebeurt en wat we wel doen als een coach er bij is, zijn momenten van vertraging of stilstand nemen. Ze helpen je om overeind te blijven, afstand te nemen en  het mogelijk te maken om zelfs te leren van de veranderingen die op je afkomen. Deze momenten zouden (ook zonder coach) een vast onderdeel van je agenda moeten worden.  In deze momenten stellen we twee opdrachten voor: reflecteren en het maken van bewuste keuzes. 


Vertragen om te reflecteren


Om te beginnen reflecteren: Om ons vermoeide en overprikkelde brein hierin te helpen volstaan een aantal goede vragen of een lijstje met thema’s. Ze helpen om wat dieper te graven, andere perspectieven binnen te brengen en blinde vlekken te doorgronden. Bijvoorbeeld:


 • Waar ben ik mee bezig? Waar steek ik mijn tijd in?

 • Hoe ben ik er aan toe? Hoe is mijn energiepeil?

 • Waar wil ik naartoe op lange termijn? Hoe zie ik mezelf mijn carrière evolueren?

 • Wat is mijn plan B?

 • Wat is mijn initiële reactie op verandering? Schiet ik sowieso in weerstand of ga ik eerst mee?

 • Hoe afhankelijk ben ik van mijn huidige context en wat heb ik nodig om los daarvan mijn sterktes te zien?

 • Waar wacht ik op? En is dat wel nodig?

 • Welke doelen stel ik mezelf? 

Bewuste keuzes maken


Daarnaast heb je het  bewust maken van keuzes, het bewust omgaan met vragen en grenzen. Omdat we zo weinig bewust zijn van waar we allemaal mee bezig zijn, worden er voor ons keuzes gemaakt of maken we zelf geen bewuste keuzes. En datgene waar we onszelf niet van bewust zijn leidt ons. We kunnen pas zelf de leiding nemen wanneer we ons bewust worden van wat zich binnen en buiten ons afspeelt.

We stellen ons dan vragen als:

 • Wil ik dit wel echt en past dit in mijn plan?

 • Neem ik dit niet gewoon op mij omdat ik denk dat ik het beter kan?

 • Of om het zo snel mogelijk op te lossen?

 • Of om goed te staan bij iemand? 


Werken aan je veranderDNA


Geen gebrek aan sturende gedachten die vaak onbewust mee aan tafel zitten als we in de drukte weeral “ja” zeggen tegen iets of iemand. De negatieve gevolgen daarvan laten zich raden: we nemen te veel hooi op ons vork, we zijn niet bezig met de belangrijkste zaken, etc... We nemen beslissingen met oog voor de ander, de context, het team en vergeten onszelf. Een manier om je hier tegen te wapenen, is om het moment van de beslissing los te koppelen van de vraag: plan één maal per week een beslissingsmoment in. Bundel al je vragen en beslis dan vanuit rust, overzicht en met een doel. Op die manier bewaak je veel beter je eigen agenda en wordt het iets gemakkelijk om je grenzen te trekken.


In het coachen van mensen en organisaties merken we dagdagelijks het effect van vertragen, reflecteren en bewust kiezen. Het vormt de kern van onze toolbox “werken aan je veranderDNA” . De toolbox helpt je om bij de juiste zaken stil te staan en te leren pro-actief in je werk te staan. Neem elke week een kaart uit de toolbox, sta er even bij stil en beantwoord actief de vragen, het effect zal je snel voelen. 

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven