• Dimitri De Meester

D-NA HIZB (*hoe is het zonder bullshit)


Elke 2 weken versturen de vennoten van D-NA via mail een zogenaamde HIZB naar elkaar: een ‘hoe is het zonder bullshit?’ Hierin beschrijven we hoe het met ons gaat. Hoe loopt het op professioneel vlak? Hoe gaat het met me op persoonlijk vlak?

Je schrijft wat je wil en hoe je dit wil. Maar regel is wel dat het zonder bullshit dient te zijn. Dus geen mooie woorden wanneer je het lastig hebt of met iets zit. Wholeness is één van de leidende principes van D-NA. We verwachten van ieder binnen het team dat hij of zij er helemaal is, met al zijn of haar sterke, mooie, unieke, bijzondere kanten én ook diens kleine kantjes, schaduw, moeilijkheden en frustraties.

Nu schrijven we een D-NA HIZB. Voor onszelf, maar ook voor jullie. We zitten de laatste 10 dagen allemaal in hetzelfde schuitje, en het lijkt ons sterk als we kunnen delen wat dit met ons doet. Het lijkt ons ook sterk als iedereen dit zou kunnen delen, want we lopen samen een marathon.

Ook voor ons is het een uitdagende periode. Op één week tijd gingen we van een veelbelovend en goed voorjaar met heel veel interessante en uitdagende projecten, naar een periode met (terecht) andere prioriteiten, annulaties en financiële uitdagingen.

We hebben samen met onze klanten beslist om de vele opleidingen uit te stellen, teamcoachings in een andere vorm te gieten, onze rol bij de klanten mee te wijzigen met de plots gewijzigde noden.

Bam! We gingen plots heel snel van goesting, enthousiasme en zekerheid naar onrust, bezorgdheid, frustratie en ja, soms ook angst. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Van de éne dag op de andere bleven onze fietsen en wagens staan, reden we niet meer naar onze klanten, maar planden we de éne Zoom-sessie na de andere in om collega’s en klanten online te spreken.

De impact van het Corona-virus maakt voor ons duidelijk hoe fragiel onze business is, hoe snel die belangrijke projecten plots bijzaak worden. Maar tegelijk maakt het ook onze weerbaarheid zichtbaar. Want we slagen er met ons team en onze klanten wel degelijk in om veerkrachtig te zijn: we focussen ons op wat wel kan en we organiseren ons daarop. En dat betekent dat ondanks de bezorgdheid en onrust die er wel degelijk zijn, er ook een creatieve flow op gang komt waarin we samen zoeken naar mogelijkheden om met dat wat op ons af komt om te gaan. We zijn volop in beweging. Meer dan ooit komt het belang van onze teamwerking naar boven: we hebben elkaar nodig. Om te delen hoe het met ons gaat en wat we nodig hebben van elkaar. En dus zetten we een online “remsessie” op om hier aandacht aan te besteden. Maar ook om creatief na te denken over een nieuw en ander aanbod waarmee we in deze vreemde en moeilijke periode van betekenis kunnen zijn voor onze klanten. En we hebben elkaar nodig om onze weg te vinden in deze nieuwe manier van werken in een veelal virtuele wereld.

En dit alles op een manier die typisch D-NA is, wat wil zeggen, in ‘lijn met onze principes en waarden’. We willen overleven en zoeken naar hoe onze expertise toch van betekenis kan blijven, maar willen ons hoeden voor platte commerce. We zoeken naar een manier om geconnecteerd te blijven met onze klanten, in te schatten wat zij nodig hebben, maar we willen ons ook niet opdringen.

Vandaag zijn we blij dat we beschikken over een stevig netwerk. Met onze freelancers waarmee we ook in tijden van crisis sterk geconnecteerd blijven. En met onze klanten, die ook vandaag beroep op ons doen of ons uitnodigen om mee na te denken over de uitdagingen waar zij mee te maken hebben. En na tien dagen geeft dat al wat rust en zekerheid. We vinden wel een weg. Samen.

Tot slot, wij hebben als coaches, trainers en consultants een zwak voor mooie en krachtige vragen. We laten ons graag inspireren door een vraag die een Nederlands politicus deze week stelde in de Tweede Kamer. De belangrijkste vraag die we ons nu moeten stellen - is ‘heb je hulp nodig?’ We stellen ze aan elkaar en in alle oprechtheid aan onze klanten: waar kunnen we jullie mee helpen? Het mooie is dat we vandaag velen deze vraag aan elkaar zien stellen én dat wij zelf ook die vraag krijgen.

Blijf verbonden. Blijf gezond.

Het D-NA team

190 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven