Omgaan met onzekerheid

Courage is not the absence of fear.

Courage is fear walking. 

Susan David

Leeft de onzekerheid in jouw organisatie, in jouw bedrijf? Ben je op zoek naar een aanbod om je collega’s te leren hier mee om te gaan? Wij bieden een unieke workshop van een halve dag rond dit thema aan. 

 

Hierdoor leren je collega’s: 

 • Hoe ze hun eigen onzekerheid kunnen managen

 • Hoe ze hun onzekerheid kunnen hanteren als kans om een sterk hernieuwde richting aan leven en carrière te geven

 

Wij? Unieke situaties vragen om unieke antwoorden. Onder supervisie van Jan Ardui vormen we een uniek samenwerkingsverband tussen D-NA, Tweeperenboom en PeakLevel. Vanuit een gezamenlijke instelling en kijk bieden we deze workshop aan.

We leven en werken in onzekere tijden

Het is mei 2020. Bijna de hele wereld is in lockdown. We bevinden ons wellicht in één van de grootste economische en gezondheidscrisissen sinds de tweede wereldoorlog.

Verpleegkundigen, artsen, virologen, epidemiologen en politici die rechtstreeks met de crisis bezig zijn, werken hard om de uitdagingen aan te kunnen. Wat zij doen is zonder meer een huzarenstuk.

 

Anderen zitten verplicht thuis, werken zo goed en zo kwaad mogelijk van thuis uit, al dan niet gecombineerd met de opvang van de kinderen. Weer anderen zijn technisch werkloos.

 

Wat de meeste mensen diep raakt, los van hun situatie, is een grote onzekerheid en een gevoel van machteloosheid.

 

 • Wat gaat er gebeuren met mijn job?

 • Kan ik mijn zaak nog rechthouden?

 • Wanneer kan ik terug aan de slag?

 • Is ons inkomen nog verzekerd?

 • Wat gebeurt er wanneer ik besmet geraak?

 • Nemen we de juiste beslissingen?

 • Wat wordt nu dat ‘nieuwe normaal’?

 

Naast de bezorgdheid over hun gezondheid, liggen de meesten wakker van financiële en existentiële onzekerheden. Zeker is wel dat de onzekerheid nog een hele tijd zal aanhouden en dat we niet alleen nog lang met het virus gaan (moeten) leven, maar ook met onze onzekerheid.  

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat we ons niet laten overweldigen door de onzekerheid die zowel binnen als buiten ons aanwezig is.

 

De workshop ‘Navigeren in tijden van onzekerheid’ werkt rond het thema hoe we in de huidige omstandigheden waardig recht kunnen blijven staan zonder onze eigen beweeglijkheid op te geven.

 

Deze workshop is voor het eerst ontwikkeld door Jan Ardui voor een internationaal technologisch bedrijf dat omwille van een overname in een lange periode van onzekerheid belandde. Het gebrek aan perspectief demotiveerde en verlamde vele medewerkers. Het volgen van de workshop heeft voor vele medewerkers een echt verschil gemaakt in hoe zij met hun concrete onzekerheid verder zijn omgegaan.

Hoe omgaan met onzekerheid?

De centrale vraag in de workshop is: wat doen mensen idealiter om op een gezonde manier om te gaan met een onzekerheid waar ze zelf niets aan kunnen doen. 

Uit verschillende diepte-interviews met ervaringsdeskundigen in het omgaan met onzekerheid, konden we het volgende 3 elementen kristalliseren. Deze vormen dan ook de basis van de workshop 'Navigeren in tijden van onzekerheid'.

Mensen die succesvol weten om te gaan met onzekerheden durven hun onzekerheden recht in de ogen kijken. Zij steken hun hoofd niet in het zand. Ze maken een heel concreet beeld van wat hun onzekerheden precies inhouden en waar precies ze zich bevinden.

Ze gaan op zoek naar waar ze toch nog zekerheid uit kunnen halen. Zij zoeken die zekerheid voornamelijk binnen zichzelf. Zij proberen om zo dicht mogelijk te blijven bij datgene wat ze waardevol vinden in hun leven.

Mensen die goed blijken om te gaan met onzekerheid dragen zorg voor hun eigen keuzemogelijkheden. Dit derde punt blijkt van cruciaal belang. De kans om te verlammen in een onzekere situatie van deze omvang is zeer groot. De enige manier om hieruit te ontsnappen is op zoek te gaan naar wat jij zelf nog kan beslissen. En om te kunnen beslissen heb je keuzemogelijkheden nodig.

workshop omgaan met onzekerheid: praktisch

5 tot maximaal 8 deelnemers

 

Verloop:

 1. Introductie en doelstelling van de workshop       

 2. Stabiliteit en verandering – een systemische dynamiek

 3. Identificeren van interne en externe stabiliteitspunten +  de belangrijkste zorgen / onzekerheden (individueel)

 4. Presentatie van de stabiliteitspunten en zorgen + geven van reflectieve feedback aan mekaar 

 5. Het uitwerken van 3 scenario’s voor korte – middellange termijn

 6. Delen van de verschillende keuzes en scenario’s   

We bieden deze workshop op verschillende manieren aan:

 

 • Online en fysiek aanbod voor organisaties en bedrijven

 • Open aanbod voor particulieren 

De workshop "Omgaan met onzekerheid" is bedacht en uitgewerkt door Jan Ardui.

Deze workshop wordt gefaciliteerd door de coaches van D-NA, PeakLevel of Tweeperenboom.

Schermafbeelding 2020-05-10 om 16.05.01.
Schermafbeelding 2020-05-10 om 16.05.09.
0.png

Interesse als individu of organisatie in de workshop Omgaan met onzekerheid? Laat het ons weten en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Of contacteer ons op 0032 479 23 72 62.

Dank je wel voor het vertrouwen!